Skip to main content

Rivierparking als toegangspoort naar Stein

Autoveerpont op de Maas krijgt Rivierparking als toegangspoort naar Stein: “Een mooi panorama, ook naar België”.

De Nederlandse gemeente Stein is op de oever van de Maas in Berg-Urmond grootscheepse werken aan het uitvoeren. “De nieuwe Rivierparking heeft tot doel Stein toeristisch en fris voor te stellen voor elke bezoeker die de Maas oversteekt”, vertelt wethouder van Toerisme en Recreatie Gina Van Mulken (Steins Belang). “Het toeristische plein gaat de poort van Stein worden voor iedereen die uit België komt.”

Wie met het veerpont vanuit Meeswijk-Stokkem aan de Nederlandse oever in Berg-Urmond aanmeert zal de laatste weken grootscheepse werken in uitvoering gezien hebben. “Stein ligt centraal in het landschap van de Nederlands-Limburgse Maasvallei”, aldus Gina Van Mulken. “Na de oprichting van RivierPark Maasvallei wilden we Stein een meerwaarde geven langs de Maas.

Wie het veerpont verlaat, komt vanaf nu meteen aan de poort van Stein. Onze Rivierparking is een gloednieuw startpunt voor het wandel- en fietstoerisme. De Rivierparking hebben we aangelegd op een braakliggend perceel dat in eigendom was van Rijkswaterstaat. We hebben de toelating gekregen het perceel een toeristische invulling te geven. Onze Rivierparking bestaat uit 16 parkeerplaatsen voor auto’s, een fietsenstalling, een monumentale golvende bank voor het hele gezin, meerdere picknickplaatsen, nieuwe inlandse bomen en de nostalgische grenspaal is fraai opgewaardeerd.

Roos Smeets

Omdat we trots zijn op onze Limburgse streektaal is er een gedicht te lezen over de Maas. De Limburgse verzen komen van Roos Smeets. We hebben als gemeente een perceel langs de straat aangekocht waar we een speeltuin uit natuurelementen aanleggen. De functie van het nieuwe toeristische plein krijgt daarmee uitstraling voor de bezoekers aan Stein, maar is ook een meerwaarde voor de plaatselijke bevolking. Leuk is dat je vanuit België zicht hebt op dit plein, vanaf het plein weer zicht hebt op België en zicht hebt op het veerpont dat elke vijf minuten in België en Nederland aanmeert.”

Terras Maasoever

Op de plaats waar vroeger een douanekantoor stond heeft Yvette Janssen zopas horeca ‘Terras Maasoever’ geopend. “Vanuit België kijk je sinds enkele weken uit op mijn gloednieuwe horeca aan de Maas”, aldus Yvette. “Het is een huis uit glas waarvan we in de zomer alle zijwanden kunnen openen. Vroeger had je op de Belgische oever Café Overzet en Taverne ’t Molenveld. Die zijn, omdat ze gelegen waren in de winterbedding van de Maas, afgebroken. We vonden de tijd rijp voor een nieuwe horeca aan de pont dat in de zomer, maar ook in de winter toeristen lokt. Het unieke veerpont lokt in het hoogseizoen duizenden fietsers.”

Steins Belang is er trots op dat zij dit project mede hebben kunnen realiseren. Stein is nooit af, daarom blijven wij ons inzetten voor alle inwoners van Stein.

 

Actueel nieuws uit de regio (De Limburger)

15 juni 2024

LimburgerGemeente Stein